Карпати – це не тільки величні гори, кришталево чисті річки та мальовничі краєвиди. Це ще й унікальна культура, невіддільною частиною якої є гуцульська кухня. Гастрономічний туризм у Карпатах – це подорож, що дозволяє не лише насолодитися природною красою, а й поринути у світ дивовижних смаків
Що робить гуцульську кухню особливою?
Гуцульська кухня формувалася століттями під впливом гірського способу життя, обмежених ресурсів та сусідства з різними культурами. Вона має наступні характерні риси.
- Простота та натуральність. Основою страв є місцеві, екологічно чисті продукти: картопля, кукурудза, гриби, бринза, м’ясо (переважно баранина, свинина), лісові ягоди та трави.
- Використання вогню та традиційних методів приготування. Багато страв готуються на відкритому вогні, у глиняних горщиках, що надає їм неповторного аромату та смаку.
- Поживність та ситність. Страви гуцульської кухні дуже поживні, що важливо для людей, які працюють у горах.
- Багатство смаків та ароматів. Не зважаючи на простоту інгредієнтів, гуцульські страви мають глибокий та насичений смак завдяки використанню різноманітних трав та спецій.
Справжні традиційні страви Карпат пропонує своїм відвідувачам готель «Коруна» біля Буковеля за демократичними розцінками. До того ж частину продуктів для автентичних страв Гуцульщини персонал ресторану готелю виготовляє самостійно.
Які страви варто скуштувати?
Влаштовуючи собі кулінарні тури в Карпати, скуштуйте банош – мабуть, найвідомішу місцеву страву, кукурудзяну кашу, зварену на сметані або вершках, щедро приправлену бринзою та шкварками. Традиційно банош готують у чавунному казанку на відкритому вогні, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, доки каша не стане однорідною та густою.
Обов’язково варто спробувати й бограч – густий, наваристий суп з м’ясом, картоплею та овочами, який часто готують у казані на відкритому вогні. Завдяки великій кількості м’яса та овочів бограч дуже поживний і чудово зігріває, що особливо цінно у прохолодну погоду або після активного відпочинку.
Спробуйте також кулешу. Це круто заварена каша з кукурудзяної крупи, приготована на воді або молоці. На відміну від баношу, який обов’язково готується на сметані чи вершках і має ніжну, кремову консистенцію, кулеша є щільнішою. Вона може бути досить густою, щоб її можна було різати ножем, як хліб.
Не пропустіть нагоду скуштувати гуцульські голубці, які тут називають завиванцями – це маленькі голубці, загорнуті у листя квашеної капусти, з начинкою з кукурудзяної крупи та шкварок. У деяких варіаціях, особливо в пісних завиванцях, замість м’яса чи шкварок використовують лісові гриби.
Ще одна гордість гуцулів – солона овеча бринза, яка не лише є інгредієнтом багатьох страв, а й чудовою самостійною закускою. Це м’який, розсипчастий сир, який виготовляється з овечого молока (або суміші овечого з коров’ячим/козячим, хоча справжня карпатська бринза переважно овеча). Головна особливість бринзи – це її солоний смак та характерна крихка текстура.
Якщо ви любите картоплю, то вам сподобається картопля по-гуцульськи. Головна особливість картоплі по-гуцульськи полягає в додаванні до неї лісових грибів (найчастіше білих, підберезників або підосичників), цибулі та обов’язково сметани.
І, звісно, не забувайте про місцеві напої. Основою для місцевих ягідних настоянок зазвичай слугує якісний самогон або горілка. Ягоди та трави заливають міцним алкоголем і настоюють у темному місці протягом тривалого часу: від кількох тижнів до кількох місяців. За цей час інгредієнти віддають свої смаки, аромати та корисні речовини напою.
Джерело: https://koruna.ua/articles/gastro-tour-in-the-carpathians.